We voorzien onze site van cookies zodat we hem nog beter kunnen maken. Door de site te bezoeken ga je akkoord met ons cookie beleid. Je kunt je voorkeuren altijd aanpassen.
x

Hohe Messe

Bachs geniale zwanenzang

Aan het einde van zijn leven schreef Bach in 1749 de Hohe Messe. Nog steeds is het een raadsel waarom en voor wie hij het werk geschreven heeft.

No items found.

Uitvoerenden

solisten:vijf solisten en een vijfstemmig koor
orkest: trompetten, pauken, hoorn, fagotten, hobo’s, fluiten, strijkers, basso continuo.

In dit seizoen bestaat Ad Mosam 30 jaar. Een jubileum dat we willen vieren met een imposant werk uit de barokmuziek. Groots is de bezetting (vijf solisten, een vijfstemmig koor, soms dubbelkorig) en kleurrijk het orkest (trompetten,pauken, hoorn, hobo’s, fluiten, fagotten, strijkers en basso continuo).

Aan het einde van zijn leven schreef Bach in 1749 de Hohe Messe. Nog steeds is het een raadsel waarom en voor wie hij het werk geschreven heeft. Was het wellicht een ultieme proeve van zijn kunstenaarschap? Zeker is dat hij daarbij rijkelijk gebruik maakte van eerder gecomponeerd werk zoals een jubelend Sanctus uit 1724, delen uit cantates en een Kyrië en Gloria uit 1733. Zijn tanende gezondheid - Bach was bijna blind - betekende dat zijn zonen Carl Philippe Emanuel en Johann Christoph Friedrich hebben geholpen zijn zwanenzang aan het papier toe te vertrouwen.


Het is onwaarschijnlijk dat Bach zelf zijn Hohe Messe ooit heeft gehoord; hij stierf in 1750. Het werk werd wel Bachs laatste statement, te beschouwen als een imposante verzameling van misdelen die de grote meester ons absoluut wilde nalaten en die een aangrijpend verhaal vertellen.

Uitvoeringen

Maasmechelen (B)

Friday
8
November 2024
20:00
uur
Prijs: €
Bestel kaarten

Kerkrade, Theater

Saturday
9
November 2024
20:00
uur
Prijs: €
Bestel kaarten
No items found.